Hungarian (formal)English (United Kingdom)Deutsch (DE-CH-AT)
GYIK

KINEK VALÓ MAGYAR VIZSLA?

A magyar vizsláról sokan úgy vélik, hogy a kutya fajták közül az egyik legintelligensebb, s a gazdájához leginkább ragaszkodó fajta. Mérhetetlen emberszeretete, tanulékonysága, kiegyensúlyozott vérmérséklete még inkább alkalmassá teszi az emberrel való együttélésre, akár még lakásban is. Bár mozgásigényéről nem szabad elfeledkezni, hiszen vadászkutya lévén nagyon igényli a sok futkározást. A vizsla kifejezetten jóindulatú fajta, bár kissé érzékeny lelkületű, és a durvaságot nem viseli el. Első kutyát vásárlóknak nagyon ajánlott rendkívül könnyű felfogóképessége és tanulékonysága miatt. Remek társ a sportos életmód kedvelőinek is mert minden jellegű mozgást szivesen végez, teli van energiával. Igazi családtag, maximálisan igényli azt a kényelmet is ami a család többi tagjának megadatik. Gyerekek mellé is kiváló társ. Mindemellett fontos hangsúlyozni, hogy csak akkor tud kiegyensúlyozott kutyaként viselkedni, ha megadjuk neki amit fajtája megkiván. Tehát a Magyar vizsla családtagként szeretné az életét élni, sok-sok kirándulással, játékkal, napi minimum 2x1 óra aktiv sétával. 

MILYEN NAPI ELFOGLALTSÁGOT JELENT EGY VIZSLA?

Napi szintem minimum 2x1 óra aktiv időtöltést igényel, ennél lehet több, de ne legyen kevesebb. Emellett nehezen tűri az egyedül létet, ha kizárjuk és nem családtagként kezeljük. 

MENNYIBE KERÜL A VIZSLA TARTÁSA HAVI SZINTEN?

Az etetés költségét a gazdi dönti el, hogy mit ad a kutyának. Kaphatóak prémium és szuper prémium kutyatápok, szárazeledelek. Ezek hozzávetőlegesen 6.000-15.000Ft ot jelentenek havi szinten, de főzhetünk is a kutyának, ami több macerával jár, és nem kerül kevesebb pénzbe. A középkategóriás kutyatápok már 6.000Ft-tól, nagy kiszerelésben megvásárolhatóak, praktikus adagolási útmutatóval, hogy ne hizzon el a kutya, talán ez a leggazdaságosabb megoldás. 

Az oltás csak kölyök korban jelent havi költséget, 1 éves korától évi egyszeri oltásra kötelező vinni a kutyát. Fontos még a három havonta történő féregtelenités. Ezek költsége állatorvos függő.

Tavaszi és őszi időszakban fontos a kullancsok elleni védelem, ez szezononként 4-5e Ft-ot jelent. 

VALÓ-E VIZSLA LAKÁSBA?

Maximálisan igen. Rövid szőre miatt nem is kedveli igazán a szabadban töltött téli hideget. Nagyon fontos viszont, hogy csak akkor marad egyben a lakásunk, ha minden nap megfelelően biztositjuk a kutyán futtatását a korábban emlitett minimum 2x1 óra aktiv sétával.

VEHETEK-E VIZSLÁT KISGYEREK MELLÉ?

A kutyafajták közül talán a vizsla az egyik legjobb választás kisgyerek mellé első kutyának is. Nagyon figyelmes, türelmes jó barátja az apróságoknak. Kölyökként érdemes leszögezni a szabályokat, mint például "Nem ugrálunk", "Nem harapdálunk", "Óvatosan játszunk". Ha a gyerek is fel van készitve arra hogy mivel jér egy hancúrozás egy kölyök kutyával, (és nem csak vizslával), nagyon rövid idő alatt igazi mély barátság alakulhat ki közöttük (harci sebek nélkül).

HONNAN ÉRDEMES VIZSLÁT VENNI?

Erre a kérdésre egy tenyésztő oldalán nyilván az lesz a válasz, hogy kizárólag tenyésztőtől. De néhány fontos érvvel alá is támasztanánk, hogy miért fontos jól leinformálható, a fajtához maximálisan értő, megbizható helyről kutyát választani. A vizsla nem csak attól vizsla mert úgy néz ki. Csak akkor lesz kiegyensúlyozott (nem túl félős és nem agressziv) kutyánk ha megfelelő párositásból születik. A megfelelő párositás a törzskönyvből követhető le, ott láthatjuk a kiskutya őseit, azok eredményeit, illetve csak azok rendelkeznek törzskönyvvel akik megkapták a tenyészthetőséget, igy a szülők már átestek valamilyen szűrőn. Nagyon fontos a törzskönyv, ha nem szeretnénk zsákbamacskát. Persze törzskönyvet tud adni az is aki csak egyszer pároztatott, illetve az is akit szaporitó (erre lejebb még kitérünk). Egy jó tenyésztő a munkája során már tudja, hogy melyik kiskutya milyen vérmérsékletű lesz, igy kinek való. Nem az alapján dönt mikor kutyát ad el, hogy a kövérebbet vagy a soványabbat szeretnék az új gazdik, hanem mérlegeli azt is hogy illik-e a kiválasztott kölyök az új család, új gazdi ritmusába. Ezt egy laikus nem tudja megállapitani. Egy tenyésztő azon munkálkodik, hogy minden új alommal egyre jobb, egyre szebb egyedeket hozzon létre, akik tökéletesen tükrözik a fajta standardot.  

Lehet, hogy olcsóbban megkapjuk a vizslánkat a piacon, vagy az internetes apróhirdetésekből, de vajon az a kutya megkapja minden oltását, féregtelenitését, egyéb orvosi ellátását? Lesz benne chip az azonositáshoz? Minőségi kölyök tápon nevelik a legfontosabb időszakban, az elválasztást követően? Tudjuk tartani az eladóval a kapcsolatot, hogy ha kérdésünk lenne kimeritő választ kapjunk? Meg tudjuk nézni a páros korábbi kölykeit, hogy mi lett belőlük? Egyáltalán meg tudjuk nézni a szülőket, akik tényleg a szülők? Sokszor az olcsón vett kölyök orvosi ellátása többe kerül, mintha egy megbizható, leinformálható tenyésztőtől vásárolunk.

Ha tényleg magyar vizslát szeretnénk és nem csak "egy" kutyát, akkor olyan helyen kell keresni, ahol valódi, genetikailag tiszta, jó vérvonalú kutyát kapunk és erre csak a tenyésztő vállal garanciát.

MENNYIBE KERÜL EGY MAGYAR VIZSLA KÖLYÖK?

Ez egy nehéz kerdés. Sokmindentől függ, de azt ellehet mondani, hogy kb.80-120 ezer Ft a mai reális ár egy 10 hetes, jó szülőktől, elismert kennelből származó kiskutya, amelyik családban nevelt és büszke rá a tenyésztője. Egy vizsla nemcsak attól vizsla, hogy nyert néhány kiállítást, hanem azért is mert belülről is az, és hogy jó vizsla legyen, úgy is kell nevelni már az első naptól.

Lehet kapni "magyar vizslát" olcsón 30-40 ezer forintért, 6-8 hetesen oltások nélkül, esetleg egy oltással ami önmagában nem ér semmit, aztán mi magunk ráköltjük a dupláját, vajon megéri?

Gyakran felmerül a kérdés, hogy miért ilyen drága? És miért vannak ekkora ár különbségek. Amig a tenyésztő eljut oda, hogy a szukája tenyész kutyává válljon nagyon sok időt, munkát és pénzt áldoz fel. A kiállitások, a munkavizsgák, a tenyésszemlék, mind-mind szűrők, ha jól teljesit a kutya alkalmassá válik arra hogy utódai a fajta becsületére válljanak. Ezek a rendezvények mind komoly költséggel járnak, és minden megmérettetés komoly felkészülést igényel. Ha a tenyészeten belül van a kan is, ez a munka és költség duplázódik. Majd megszületnek a kölykök...gondolhatnánk, hogy nem kerül semmibe, maximum 1-2 oltás, de nem igy van, a törzskönyvezés, a chip, az összes oltás és egyéb orvosi ellátás, valamint az elválasztás utáni etetés szintén komoly költséggel jár, és ezt csak a tenyésztő csinálja felelőségteljesen. Amit még emellett megfizet a vásárló az a fajtát érintő szakértelem és a garancia amit a kiskutya mellé kap a jövőre nézve.

NEKEM NEM KELL A TÖRZSKÖNYV, MIÉRT NE VEHETNÉNK BÁRHONNAN VIZSLÁT TÖREDÉKE ÁRON?

A törzskönyv nem csak azért kell mert valaki kiállitásra akarja hordani a kutyát, vagy további tervei vannak a fajtát illetően, hanem azért mert ez a papir bizonyitja, hogy a kutya fajta tiszta, és hogy milyen felmenőkkel bir. 

Tegyük fel vizsla vásárlásra adja a fejét, mert a gyerek már régóta kutyát szeretne és a vizsla köztudottan gyerekbarát kutya, jogosan lenne felháborodva ha néhány hónap múlva kiderül, hogy az édes kiskutyus már nem is olyan édes, egyáltalán nem gyerekszerető, idegrendszeri problémái vannak, kiszámithatatlan és kezelhetetlen és amit a fajtáról olvasott az nem is igaz. Emellett nem csak idegrendszeri, egyéb betegségeket is hordozhat a kutya amik örökletesek, egy tenyésztő soha nem kockáztatja hirnevét és a fajtát azzal, hogy beteg utódokat hozzon világra és adjon gazdikhoz. A fent emlitett szűrők pontosan ezt küszöbölik ki. 

Csak igy őrizhető meg hogy egy fajta hű legyen a fajtastandardhoz, az egydek túltenyésztéstől és beltenyésztéstől mentes, külsőleg belsőleg egészséges kutyák legyenek. Az olcsón vásárolt törzskönyv nélküli kutya rengeteg kockázattal jár, anyagilag is!

Sajnos a törzskönyv önmagában még nem garancia, nagyon sok szaporitó jelent meg az elmúlt években és igyekeznek hasznot húzni a divatos kutyafajtákból, és a magyar vizsla is ilyen. Hogy mi a különbség a tenyésztő és a szaporitó között a továbbiakban lesz olvasható.

MILYEN KORBAN HOZZUK EL A KUTYÁT?

A első két oltás után, 8- 9 hetes kor után célszerű a kiskutyát hazavinni, de szocializáció szempontjából megvárható a 10. hét is. 8 hetesnél korábban nem ajánlott mert súlyos betegségeket kaphat el. Nem megfelelő az a hely ahol már 5-6 hetesen odaadnák a kutyát oltások és féreghajtás nélkül!

HOGYAN VÁLASSZUNK KÖLYKÖT AZ ALOMBÓL?

Első kutya esetében feltétlenül kérjük a tenyésztő segitségét, ő már egészen kis korban látni fogja "miből lesz a cserebogár". Pontosan be kell számolni az életritmusról amit a család él, a tervekről, célokról, a kutya szerepéről az életünkben. Ha ez mind körvonalazódott indulhat a szelektálás. Ezt követi majd a külső jegyek alapján történő "válogatás". 

MIT ESZIK A MAGYAR VIZSLA ÉS HÁNYSZOR?

Az etetés leggazdaságosabb és legegyszerűbb módja egy prémium száraztáp kiválasztása. Ebben benne lesz minden amire szüksége van a kutyának. Emellett heti 1-2 alkalommal javasolt a házi koszt is, farhát, vagy egyéb aprólék megfőzése tésztával vagy rizzsel. (Krumplit tilos) Nagyobb áruházakban, vagy henteseknél fillérekért vehetünk sertés lapocka csontot, vagy lábszár csontot, ami megfőzve szintén nagyon izletes és jó hosszú időtöltés. 

A száraztápokon rajta van az adagolás. Érdemes a ráirt adaggal kezdeni és látni fogjuk hogy kevés, vagy túl sok-e a kutyának. 

Kölyök kutyának kölyök táp jár, kezdetben egy kis húslébe vagy egy kicsi vizbe felpuhithatjuk, később már nem lesz rá szükség. 

Nagyon jót tesz a kutya szőrének és immunrendszerének a tojás. Csak úgy nyersen csapjunk rá egyet naponta vagy kétnaponta az ételre. Az immunrendszernek szintén nagyon jót tesz kölyök korban a kecsketej. 

Kezdetben 3-4 alkalommal egyen a kutya kb. 6 hónapos koráig, majd ezt csökkentsük reggeli és esti etetésre, később pedig (1,5 éves kortól) napi 1x. Mindig legyen friss ivóvize.

Táplálék kiegészitők: 

Zöldkagyló kivonat (Perna Canaliculus, Green Mussels): kitűnő táplálékkiegészítő az ízületek fejlődésére. A zöldkagyló emellett fehérje, ásványi anyag és kondroitin forrás. (McFarlane Seatone kapszula, majd 8 hónapos kortól GlycoFlex)

Csontpor (kalcium foszforikum, CaP): a csontozat és fogak egészséges fejlődéséhez. A foszfor szükséges a kalcium megkötéséhez.

Vitaminok: A vitaminok nagyon fontos szerepet játszanak a kölyök fejlődésében. (Béres Mineral Kutyáknak vagy VMP tablettára vagy Polyvitaplex8)

Omega3, Omega6 zsirsavak, a szőr egészségéért: Fish4Dogs Salmon oil vagy Yumega, de ezek mellett számtalan szer létezik a boltokban

MILYEN ÁPOLÁST IGÉNYEL?

Rövid szőrű kutya lévén nem igényel különösebb ápolást. Ha kevesebb szőrt szeretnénk a lakásban, érdemes heti 1x puha kefével átkefélni. Nem szabad túl gyakran fürdetni, elegendő egy évben 2x és igyekezzünk mindezt kimélő samponnal tenni. A füleit 2 havonta kitörölgethetjük fültisztitó oldattal. A körmeit, ha nem koptatja érdemes szintén kéthavonta levágni, erre kialakitott célszerszámmal, vagy az állatorvos segitségével. 

Féreghajtás: 3-4 havonta

Bolha-Kullancs nyakörv: 4-5 havonta (tavasszal és ősszel cseppekkel is ki kell egésziteni) Létezik oltóanyag babéziózis (kullancsok terjesztette végzetes kimenetelű betegség) ellen.  Az oltás segítségével már 6 hónapos kortól immunizálhatóak a kutyák. Az alapimmunizáláshoz 2 oltás szükséges, melyeket 1 hónapos időközzel kell beadni. A 2. oltás után 1 hónap elteltével alakul ki a védettség, mely fél évig tart, amennyiben az első és a második oltás között nem lett babéziás. Az alapimmunizálást követően az oltást fél évente kell megismételni! Az oltás nem véd a kullancsok ellen, de csökkenti a babéziózis tüneteit, és pár napos bágyadtság után felépülést biztosít az egyébként halálos kimenettel járó betegségből. A kullancsok által terjesztett Babeziózis elleni Nobivac Piro vakcina 12.000,- Ft.

MILYEN KÖTELEZŐ OLTÁSOK VANNAK, MIKOR KELL FÉREGTELENITŐ TABLETTÁT ADNI?

Kiskutyának 6 hetes kora után folyamatosan védőoltásban kell részesülnie

1. oltás /6-hét/ Parvo ellen Nobivac Parvo C

+2 hét Kombinált Nobivac DHPPi +Lepto

+2 hét Kombinált Nobivac DHPPi +Lepto

+2 hét Tetra-dog Nobivac DHPPi + RL

+2 hét Corona Corona

+ 6 hó Hexa-dog Nobivac DHPPi + RL

A kiskutyákat kölyökkorban féregteleníteni kell legalább háromszor, erre több speciális készítmény áll rendelkezésre, az oltási könyvbe be kell hogy jegyezve legyen az utolsó oldalon.

2-3 hét Kuma-Gél

5-6 hét Kuma-Gél

7-8 hét Drontál plus, vagy Cestal plus

9-10 hét Drontál plus, vagy Cestal plus

+ 6 havonat Drontál plus, vagy Cestal plus

MI AZ A CHIP?

A kiskutyáknak a bal oldali nyakbőr részén chip (egyedi azonosító) található. Jogszabály szerint enélkül nem adható el kiskutya. A chip azonosítója található meg a törzskönyvön és az oltási könyvben. Fontos, hogy az új tulajdonos az állatorvosával regisztráltassa a saját nevére és címére, hogy bekerüljön a PET VET DATA rendszerbe, erről bővebben: www.petvetdata.hu. 

Recent Blog

Kellemes Karácsonyt és Boldog Új Évet kívánunk!

Békés boldog Karácsonyt és sikerekben gazdag Új Évet kívánunk minden kedves Sporttársunknak!

Kaposvár - Vadász CAC - 2011. 06. 25.

06_25__074Június 25-én került megrendezésre Kaposváron a Vadász CAC kiállítás. Díva bébi osztályban, Csoda kölyök osztályban és Szeder növendék osztályban indult. Kellemes meleg nyári nap volt, sok kedves...

Bugac és Sanyi - kié lesz a fácán???

Tegnap meglátogatott minket a "kis" Bugac (Magasparti Rutinos). Sanyikával nagyot játszottak, íme erről egy rövid kis videó! :-)

Videó lejátszása

 • Magasparti Rutinos Kennel
 • Magasparti Rutinos Kennel
 • Magasparti Rutinos Kennel
 • Magasparti Rutinos Kennel
 • Magasparti Rutinos Kennel
 • Magasparti Rutinos Kennel
 • Magasparti Rutinos Kennel
 • Magasparti Rutinos Kennel
 • Magasparti Rutinos Kennel
 • Magasparti Rutinos Kennel
 • Magasparti Rutinos Kennel
 • Magasparti Rutinos Kennel