Hungarian (formal)English (United Kingdom)Deutsch (DE-CH-AT)
In Memoriam Frédi (ezzel kezdődik a blogom…)

Nem hiszem, hogy bárkinek is újat mondanék azzal, hogy a vizslák nagyon okosak. Ennek alátámasztására következzék egy aprócska történet, ami arról szól, hogy Frédike hogyan vált bojlerré.

Öcsibogyóról (mármint Frédiről) már egész kis korában kiderült, hogy nem akármilyen ésszel, no meg étvággyal rendelkezik.

Előbbi képességeit rendszeresen ki is használta utóbbi tulajdonságának alátámasztására. A tápot már a legelején elutasította, szinte megvetően nézett rám, ha valami "granulátumot" mertem elé tenni. Ez végül már olyannyira elfajult, hogy szinte szégyelltem magam, amikor etetésre került a sor. Mit volt mit tenni, szépen ráálltunk a főtt kajára. Persze ez a koszt jóval munka- és időigényesebb, de hamar kialakult az a módszer, amivel viszonylag kényelmesen lehetett táplálni a drágát. Általában 3-4 napra főztem neki egyszerre és a fazekat mindig a konyhapulton hagytam, hogy kihűljön az étel, mielőtt a hűtőbe került. Mivel Frédike alig volt 4 hónapos, nem fenyegetett az a veszély, hogy lelopja olyan magasról a vacsoráját. Na ezt persze csak egy olyan gazda gondolhatta, aki még nem szerzett elegendő tapasztalatot a vizslák terén. Egy dörzsöltebb gazdi jól tudja, hogy nem átlagos kutyaésszel kell számolnia!

Az új etetési módszer bevezetése után néhány nappal furcsa dolog fogadott, amikor hazaértem: a konyhaszék a tűzhely előtt állt, pedig a helye jóval arrébb, az asztal mellett lett volna. Bosszankodtam is rajta, hogy miért jó az öcsémnek, hogy a széket a tűzhely elé állítja, így ugyanis sem a tűzhelyhez nem lehetett hozzáférni, sem pedig a konyhaablakot nem lehetett kinyitni. De hamar fátylat borítottam a dologra gondolván, hogy biztos valami időigényes kaját főzött és leült mellé a székre.

Pár nap múlva az eset megismétlődött. Semmi logikát nem láttam a belsőépítészeti anomáliában, de gondoltam: "mindegy..."!

A harmadik alkalom után már tényleg érlelődött bennem, hogy rákérdezek öcsém új, furcsa szokásának magyarázatára, de a tolerancia ismét győzedelmeskedett. Pedig ha logikusan összerakosgattam volna az apró egybeeséseket rögtön rájöttem volna a megoldásra.

Hogy mik voltak azok az apró részletek, amik között akkor még nem fedeztem fel az összefüggést? Nos az egyik az volt, hogy minden egyes "átrendezés" olyankor történt, amikor épp frissen főtt kutyakaja hűlt a pulton. Gyanús lehetett volna az is, hogy az egyébként 3-4 napra főzött adag alig volt elég 2 napra. A harmadik jel az ismerőseim által Frédike alakjára vonatkozó megjegyzések voltak. Néha finoman céloztak rá, hogy talán nem kellene annyit enni adnom neki, mert a végén "szumó" vizsla lesz belőle. Akkortájt már úgy nézett ki, mint egy dagadó henger, ezért el is neveztem bojlernek. És ugyebár a fajta jellegzetessége nem éppen a túlméretezett derékbőség!

Ezek mind nyilvánvaló árulkodó jelek, amik csak egy olyan gazda szemét nem szúrják ki, akik fel sem tudják mérni mekkora IQ-val is rendelkezik imádott vizslájuk.

Egy alkalommal, mikor ismét lefőztem Frédi ételadagját épp a szobámban olvasgattam. Egyszer csak hangos székcsikorgást hallottam a konyha felől. Mentem is lekorholni az öcsémet, hogy legalább egy icipicit felemelhetné azt az ülőalkalmatosságot, mert így még a tizediken is meghallják hogy enni készül. Ám a konyhában a legnagyobb megdöbbenésemre csak Frédi (a 4 hónapos magyarvizsla!!!) tartózkodott. Éppen azzal volt elfoglalva, hogy a pult elé tolja a széket, amiről azután könnyedén feléri a fazekat és falatozhat kedvére! Hát nem fantasztikus?! Hiszen ez már eszközhasználat!

Én azóta még arra is nagyon vigyázok, hogy mit mondok ki a füle hallatára, mert ki tudhatja? Így talán már mindenki számára érthető, hogy miért lett a kutyám neve: Frédi a rutinos.

 

Friss blog bejegyzések

Kellemes Karácsonyt és Boldog Új Évet kívánunk!

Békés boldog Karácsonyt és sikerekben gazdag Új Évet kívánunk minden kedves Sporttársunknak!

Kaposvár - Vadász CAC - 2011. 06. 25.

06_25__074Június 25-én került megrendezésre Kaposváron a Vadász CAC kiállítás. Díva bébi osztályban, Csoda kölyök osztályban és Szeder növendék osztályban indult. Kellemes meleg nyári nap volt, sok kedves...

Bugac és Sanyi - kié lesz a fácán???

Tegnap meglátogatott minket a "kis" Bugac (Magasparti Rutinos). Sanyikával nagyot játszottak, íme erről egy rövid kis videó! :-)

Videó lejátszása

 • Magasparti Rutinos Kennel
 • Magasparti Rutinos Kennel
 • Magasparti Rutinos Kennel
 • Magasparti Rutinos Kennel
 • Magasparti Rutinos Kennel
 • Magasparti Rutinos Kennel
 • Magasparti Rutinos Kennel
 • Magasparti Rutinos Kennel
 • Magasparti Rutinos Kennel
 • Magasparti Rutinos Kennel
 • Magasparti Rutinos Kennel
 • Magasparti Rutinos Kennel